Inutilitatea ecranului 4K la smartphone-uri

UPDATE: Sony a lansat smartphone-ul Xperia Z5 Premium, primul cu ecran 4K din lume.

Se pare că Sony va lansa în curând primul smartphone cu ecran 4K. Zvonurile spun că este vorba despre Xperia Z5 „Premium”, al cărui afișaj cu diagonala de 5.5” va avea o rezoluție de 3840×2160 pixeli. Este clar că aceasta este direcția actuală a pieței, dar celor entuziasmați de informație la amintesc probleme primelor terminale cu rezoluții de 2560×1440 pixeli: autonomie redusă și probleme în aplicații ce folosesc intens chipset-ul grafic.

Smartphone Sony Xperia

Da, interfața Android este scalabilă și arată bine pe aproape orice rezoluție, dar asta nu înseamnă că utilizatorul are un beneficiu direct de la o rezoluție 4K pe 5.5”. Să ridice mâna cine poate diferenția pixelul pe un ecran de 5” cu rezoluție Full HD, ținând telefon la 25 cm de ochi. Mda, nu sunteți prea mulți. Era de așteptat. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât crește distanța la care ochiul poate focaliza. Cu alte cuvinte, îți va fi aproape imposibil să percepi diferența între afișajul FHD, QHD și UHD la diagonale de 5”-5.5”. Pe de altă parte chipset-ul va trage din greu să afișeze imaginea pe un număr de până la 4 ori mai mare de pixeli.

Cunoașteți problema cu jocurile de pe PC atunci când sunt rulate la rezoluții 4K? Sau pe monitoare 4K? Similară va fi și problema cu jocurile pe smartphone-ul cu ecran 4K (nu identică – sunt mai multe aspecte ce diferă). Chipset-ul grafic va munci din greu, telefonul s-ar putea încălzi, iar bateria va oferi o autonomie redusă.

Există tentația de-a compara un smartphone de top cu o mașină tare. Dacă îți permiți să cumperi un bolid cu 300 CP, de ce n-ai face-o? În lumea telefoanelor, asta însemna să ai o mașină cu 300 CP ce poate rula cu cel mult 100 km/h, aceasta fiind limita pe care nu o poți depăși fizic din diverse motive. Da, poți să ai un interior mai confortabil, aspectuos și bine dotat, care s-ar traduce într-un design mai atrăgător al terminalului și dotări mai bune. Dar ecranul cu rezoluție cât mai mare nu te ajută.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *